Je ziet het terug bij veel topspelers. Ze willen zo graag winnen, maar het lukt maar niet (of niet meer). Ze hebben veel capaciteiten in huis, laten bijna alles voor de sport, trainen hard en laten ook in trainingen een hoog niveau zien. Toch valt het in de wedstrijd tegen. Hoe harder ze werken, hoe harder ze het proberen, hoe minder het gaat. Een fenomeen dat je terug ziet in alle lagen van topsport. Misschien herken jij het ook wel, al speel je op een lager niveau? Je ziet het namelijk terug bij iedereen die “te graag” wil presteren. Maar waarom is dit toch? 

Verwachtingen…

De drang om te willen presteren komt nooit zomaar. Er zijn altijd eerdere succeservaringen. En dat succes, dat smaakt naar meer. Maar wat als succes vervolgens uitblijft terwijl je verwachtingen hoog gespannen blijven? Dit is waar mentale spanningen toenemen en gebeurt nou eenmaal als onze verwachtingen hoger zijn dan ons kunnen in het huidige moment. Gevoelsmatig heb je geen grip meer op de situatie en je ziet je doel steeds verder weg raken. Negatieve gedachten, ongeduldigheid en frustraties nemen toe. Het spel wordt geforceerd, de controle minder en resultaten alleen maar slechter. 

Verkeerd omgaan met fouten en tegenslagen

Golfers die tegen zichzelf aanlopen als het op presteren aankomt, hebben bijna altijd moeite met het verwerken van fouten en tegenslagen. Zij zien tegenslagen en fouten als persoonlijk falen en slecht. Ze zijn heel resultaatgericht en blijven vaak hangen in successen uit het verleden en snappen niet waarom het toen wel goed ging en nu minder. Ze hebben vaak een perfectionistisch karakter, zijn kritisch naar zichzelf en kunnen na een goede ronde nog die paar kleine foutjes benadrukken waar ze niet tevreden over zijn. Fouten liggen onder een vergrootglas en dit negatief bevestigen kan zomaar leiden tot verdere mentale problemen als je daar niet anders mee om leert gaan. 

“If you change the way you look at things, the things you look at change”

Een bekende uitspraak van psychotherapeut Wayne Dyer. Maar dit is precies van toepassing als je de negatieve spiraal van niet (meer) presteren wilt doorbreken. Simpelweg door anders naar jezelf en je spel te kijken krijg je een andere uitkomst. Als je namelijk blijft doen wat je doet, blijf je dezelfde resultaten houden… 

Het is belangrijk om het resultaat en de prestatie te gaan loslaten. Richt je aandacht op de stappen in het proces die nodig zijn om het resultaat tot stand te laten komen. Dit is waar je controle ligt. Als je goed wordt in het proces, volgt het resultaat vanzelf. Een belangrijk mentaal aspect in dit proces is acceptatie. Stop met vechten tegen wat minder gaat. Accepteer dat mindere slagen en periodes erbij horen. Denk in mogelijkheden en kijk hoe jij slag voor slag jezelf kunt aanpassen aan elke situatie. Kijk hoe je met jouw spel het beste de baan kunt spelen. Denk niet aan wat je eerder kon, maar focus op wat je nu kan. Haal de aandacht weg van moeten presteren en speel het spel met wat je op dat moment in huis hebt. Opgaan in de puzzel van elke slag om de bal op de beste manier van A naar B te krijgen. Hier plezier in hebben en het als een uitdaging zien om jezelf daarin stap voor stap verder te verbeteren.