Jezelf goed kunnen concentreren, het is één van de belangrijkste mentale vaardigheden in golf. Op topniveau moet je zelfs in staat zijn vier dagen lang jezelf bij elke slag optimaal te concentreren. Topspelers maken het verschil als ze op de laatste dag van het toernooi bij de laatste slag nog steeds met dezelfde scherpe focus kunnen spelen als hun eerste slag op de eerste dag van het toernooi. Even een moment van concentratieverlies tijdens het spelen en een spontane misslag kan het gevolg zijn met vaak grote gevolgen voor het resultaat. Dit is van toepassing voor elk niveau en misschien herken jij dit wel? Het goede nieuws is dat je er wat aan kunt doen. Ik heb 3 concentratietips voor je op een rijtje gezet die je zomaar zouden kunnen helpen om vanaf nu met een vlijmscherpe focus op de baan staan.

1. Verdeel je energie

De basis van een goede concentratie is je eigen energieniveau. Hoe minder energie je namelijk hebt, hoe minder je concentratie is. Goed slapen, weinig stress, voldoende rust en goede eten en drinken is essentieel. Als dit niet op orde is loop je eigenlijk al achter de feiten aan. Je hebt maar één potje energie en als je met een half potje de baan in gaat wordt het lastig om een lange energie slurpende wedstrijdronde goed te volbrengen. Maar het is zeker ook belangrijk om tijdens het spel zorgvuldig met je energie om te gaan. Het benodigde denkwerk, de fysieke inspanning en het concentreren bij elke slag kost namelijk veel energie. Voorkom een onnodig energielek door na slagen te blijven nadenken over wat je beter had willen doen, of al heel erg te denken aan wat je nog te wachten staat. Zorg na elke slag dat je ontspant. Richt je aandacht op zaken die weinig tot geen energie kosten. Breng je aandacht naar dingen in het moment, aandacht in het nu kost namelijk het minste energie en het geeft je de juiste aandacht voor de volgende slag. Focus op je ademhaling, maak een praatje met medespelers, of kijk simpelweg naar dingen in je omgeving.

2. Stel procesdoelen

Een kleine test: Concentreer je nu drie seconden op het cijfer 2 in bovenstaande subtitel… 

De kans is groot dat het je is gelukt en de kans is ook heel groot dat je in gedachten tot drie hebt geteld terwijl je naar het cijfer keek… Je was in staat om heel gericht te concentreren simpelweg omdat je een gerichte opdracht kreeg. Zo werkt het dus in je golfspel ook. Zorg dat je voorafgaand aan je ronde voor jezelf bepaald waar je in het spelproces specifiek mee bezig wilt zijn om te zorgen dat je daar ook daadwerkelijk op focust en naar handelt. Bijvoorbeeld het uitvoeren van een specifieke shotroutine bij elke slag, of het uitvoeren van een specifiek speelplan, of hoe je gaat ontspannen tussen elke slag. Bepaal vooraf duidelijke procesdoelen (speelopdrachten) die voor jou in het spel belangrijk zijn. Het helpt als je ze ergens opschrijft waar je er aan herinnerd wordt. Bijvoorbeeld in je caddyboekje, of als afkorting op je bal, of op je handschoentje. Als je er continue aan herinnerd wordt ben je er nog meer met je aandacht op gericht.

3. Train je aandacht 

Tijdens onze dagelijkse bezigheden worden we continue blootgesteld aan prikkels die om onze aandacht vragen. Binnenkomende mailtjes, what’s app berichten, social media pop ups, nieuwsberichten en andere zaken die ineens voorbij komen terwijl we ergens mee bezig zijn. De neiging is om steeds de aandacht te richten op wat er spontaan voorbij komt. Eigenlijk train je jezelf hiermee om niet goed te concentreren op de golfbaan. Door steeds toe te geven aan andere zaken terwijl je ergens mee bezig bent, ben je namelijk ook sneller afgeleid op de golfbaan. Train jezelf om je aandacht op één taak tegelijk te richten zodat je dit ook makkelijker af gaat op de golfbaan. Sommigen zweren bij aandachttraining doormiddel van meditatie. Ik geloof vooral in het trainen van je aandacht door de dag heen. Juist jezelf trainen in situaties waar je bezig bent met allerlei activiteiten en daarin simpelweg je aandacht leren bij één taak te houden, wat er ook voorbij komt. Prima als je even afgeleid bent, maar daarna gewoon de aandacht weer terug richten op je activiteit. Misschien roept er steeds weer een stemmetje in je hoofd om aandacht, maar die verdwijnt vanzelf weer als je verder gaat met je taak. Blijf jezelf hierin trainen. Doe dit vooral ook tijdens je trainingen op de golfbaan. Zodra je tijdens een oefening of slag bent afgeleid, jezelf aanleren om voor een moment weg te stappen en daarna gewoon weer helemaal opnieuw te beginnen met het uitvoeren van je taak. “The mind is a muscle that needs to trained”. 

Wil je meer weten over het verbeteren van je concentratie of het verbeteren van andere mentale vaardigheden? Schrijf je nu in voor mijn Masterclass “Mijn mentale speelplan” of vraag een privé training aan